Friday, December 11, 2020

3. Johanneksen kirje - Rohkaisua vieraanvaraisuuteen

Kirjeessä on vain 15 jaetta ja se on osoitettu Gaiukselle. Kirje on kirjoitettu Efesoksessa noin vuonna 90. Johannes kirjoitti Gaiukselle henkilökohtaisen kirjeen kiittääkseen häntä hänen kristillisestä elämäntavastaan ja rohkaistakseen häntä uskossa. Tämä kirje ei kuitenkaan koske yksityisasioita, vaan kristillisen seurakunnan elämää. Kirje painottaa, että totuutta opettaville evankeliumin julistajille tulee olla vieraanvarainen. Vieraanvaraisuus kertoo siitä, että tukee luokseen kutsumiaan ihmisiä ja heidän työtään. Kirje myös varoittaa niistä, jotka pyrkivät hallitsemaan seurakuntaa vääristä vaikuttimista. 

Kirjeessä esitellään kolme erilaista seurakuntalaista.
  • Gaius. Vaeltaa totuudessa. Ystävällinen ja antelias. Toimii uskollisesti, auttaa veljiä ja myös vieraita. Varustaa ja auttaa evankeliumin julistajia ja matkasaarnaajia, myös rahallisesti. Tämä oli tärkeää, jotta saarnaajien ei ollut pakko ottaa maksua kuulijoiltaan, tämä oli nimittäin pakanallisten kiertelevien filosofianopettajien tapana. Evankeliumi piti saada ilmaiseksi kuulijoille. 
  • Diotrefes. Paheellinen ja ylpeä vaikutusvaltainen henkilö seurakunnassa. Ei suostunut kuuntelemaan muita. Haluaa olla seurakunnan johtaja, korostaa omaa asemaansa. Hän on ottanut vallan vanhimmistossa. Ei välttämättä teologisesti harhaoppinen, vaan vallanhaluinen johtaja. Ei ota vastaan vieraita. Juoruilee, puhuu uskon ystävistään pahaa. Ajaa itselleen epämiellyttäviä henkilöitä pois seurakunnasta. Ei jakanut omastaan toisille. 
  • Demetrios. On saanut hyvän todistuksen kaikilta, jopa itse Totuudelta. Piti totuutta arvossa. Ilmeisesti yksi matkasaarnaajista, ehkäpä hän juuri toi tämän Johanneksen kirjeen perille. 
Opetuksia:

  • Kristityt opettajat ja lähetystyöntekijät tekevät työtä uskollisesti ja tarvitsevat tukeamme.
  • Seurakunnassa tulee karttaa ylpeyttä ja sen vaikutuksia. Kukaan ei saa käyttää johtavaa asemaansa väärin. Seurakunnan johtajilla on hyvin suuri vastuu. 
  • Uskollisia hengellisen työn tekijöitä tulee rohkaista ja tukea, jotta he eivät väsy palvelutyössään. He eivät ole itsestäänselvyyksiä. 

Mielestäni keskeisin jae tässä kirjeessä:

"Rakas ystävä, älä ota esimerkkiä pahasta, vaan hyvästä. Joka tekee hyvää, on Jumalasta, mutta se, joka tekee pahaa, ei ole Jumalaa nähnyt." j.11


No comments:

Post a Comment