Friday, May 3, 2024

Ilmestyskirjan 7 seurakuntaa: Laodikea

3:14-22

Penseys ja ylpeys, välinpitämättömyys, riippumattomuus, tietämättömyys

Parannuksen tekeminen
Luopio

kaupan keskus, musta villakangas, eniten miljonäärejä, paljon köyhiä, tunnettu lääkäreistä ja silmävoiteista. Vauras kaupunki, paljon kauppiaita ja liiketoimintaa. 

Kaupungin lääketiede, erityisesti silmälääketiede oli erityisen arvostettua. Valmistettiin suosittua silmävoidetta. 
2 suurta teatteria, 12000 ja 8000 paikkaiset
Vesijohtoverkosto, myös koteihin, mutta vesi oli huonoa, haalennut matkalla Laodikean ylännölle. 
Pankkitoiminnan keskus
Muodin keskus


hyvinvoinnin keskellä ei tule unohtaa Herraa

kristikunnassa näemme lisääntyvää luopumusta Raamatun ja Jumalan arvovallasta. Ihminen on ottanut itselleen vallan päättää mitä Raamatusta voi ottaa Jumalan sanana ja mitä on pidettävä erehtyvän ihmisen sanoina. Raamattu itse todistaa vastoin tätä olettamusta olevansa kokonaan Jumalan sanaa, vrt. Ps. 119:160 ja 2.Tim. 3:16.

Laodikean seurakunnan kohdalla luopumus lopulta johtaa sen hylkäämiseen, eli sen "oksentamiseen Herran suusta ulos", Tämä on myös aikahistoriallisesti Jeesuksen paluun merkki, onhan Herra luvannut olla seurakuntansa kanssa aina maailman loppuun asti.

Laodikean tuntomerkki on penseys, välinpitämättömyys, innottomuus evankeliumia kohtaan. Vauraus jätti Jeesuksen ihmisten arkielämästä pois. 

Jeesus on heitetty seurakunnan ulkopuolelle, mitä kuvaa sanan Laodikea merkitys "kansanvalta". Laodikean seurakunta ei ole hengellisesti kylmä eikä palava, vaan haalea, jae 16. Hengellisesti kylmä voi muuttua Jumalan Hengen kosketuksesta palavaksi, näinhän käy ihmisellekin hänen tullessaan uskoon. Haaleus sen sijaan kuvaa seurakunnan tilaa, mistä Paavali kertoo kirjeessään Timoteukselle seuraavasti;

1. Mutta tiedä se, että viimeisinä päivinä on tuleva vaikeita aikoja.
2. Sillä ihmiset ovat silloin itserakkaita, rahanahneita, kerskailijoita, ylpeitä, herjaajia, vanhemmilleen tottelemattomia, kiittämättömiä, epähurskaita,
3. rakkaudettomia, epäsopuisia, panettelijoita, hillittömiä, raakoja, hyvän vihamiehiä,
4. pettureita, väkivaltaisia, pöyhkeitä, hekumaa enemmän kuin Jumalaa rakastavia;
5. heissä on jumalisuuden ulkokuori, mutta he kieltävät sen voiman. Senkaltaisia karta.

Laodikealaisten käsitys itsestään poikkeaa jyrkästi Jumalan käsityksestä, jae 17. Jumalan silmissä he olivat ilman Kristusta viheliäisiä, kurjia, köyhiä, sokeita ja alastomia.

Juuri Kristuksessa uskova omistaa kaikki viisauden ja tiedon aarteet

1. Mieti omat arvosi uudelleen. Mikä on sinulle arvokasta? Kulta puhdistetaan tulessa, kärsimykset paljastavat elämän suurimmat aarteet
2. Ota vastaan Kristuksen ojennus
3. Tule takaisin Jeesuksen luokse







Kirje Laodikean seurakunnalle

14 "Laodikean seurakunnan enkelille kirjoita: "Näin sanoo Aamen, uskollinen ja luotettava todistaja, Jumalan luomakunnan alku: 

15 "Minä tiedän sinun tekosi: sinä et ole kylmä etkä kuuma. Kunpa olisitkin joko kylmä tai kuuma!

16 Mutta sinä olet haalea, et kuuma etkä kylmä, ja siksi minä oksennan sinut suustani.

17 "Sinä kerskut, että olet rikas, entistäkin varakkaampi, etkä tarvitse enää mitään. Et tajua, mikä todella olet: surkea ja säälittävä, köyhä, sokea ja alaston.

18 Annan sinulle neuvon: osta minulta tulessa puhdistettua kultaa, niin tulet rikkaaksi, osta valkoiset vaatteet ja pue ne yllesi, niin häpeällinen alastomuutesi peittyy, osta silmävoidetta ja voitele silmäsi, niin näet. 

19 Jokaista, jota rakastan, minä nuhtelen ja kuritan. Tee siis parannus, luovu penseydestäsi!

20 Minä seison ovella ja kolkutan. Jos joku kuulee minun ääneni ja avaa oven, minä tulen hänen luokseen, ja me aterioimme yhdessä, minä ja hän.

21 "Sen, joka voittaa, minä annan istua kanssani valtaistuimellani, niin kuin minäkin olen voittoni jälkeen asettunut Isäni kanssa hänen valtaistuimelleen.

22 "Jolla on korvat, se kuulkoon, mitä Henki sanoo seurakunnille." 

No comments:

Post a Comment