Friday, January 14, 2022

Niiniveh - Tuo suuri kaupunki

 Niiniven perusti Nimrod, ensimmäinen kuningas ja despootti. Hän alisti ihmiset, aloitti epäjumalien palvelemisen ja itse väitti itseään jumalaksi. 

Kusille syntyi myös Nimrod, josta tuli ensimmäinen mahtava hallitsija maan päällä: 

Hän oli suuri metsästäjä Jumalan armosta. Siksi onkin tapana sanoa: "On kuin Nimrod, suuri metsästäjä Jumalan armosta."

Hän hallitsi aluksi Babylonia, Erekiä, Akkadia ja Kalnea Sinearin maassa.* [Erek on sama kuin Uruk, muinainen sumerilainen kaupunki, nyk. Warka. Sinear on Babylonian toinen nimi.]

Sieltä hän siirtyi Assyriaan ja rakensi Niniven, Rehobot-Irin, Kalahin

ja Resenin suuren kaupungin Niniven ja Kalahin välille. 

1. Moos 10:8-12

Sijainti Tigris-joen varrella. Kaupungin muuri yli 100km pitkä, 9m korkea. Joonan mukaan yli 120.000 asukasta. 


Joona saarnasi Ninivessä vuonna 785 ekr, eli 150 vuotta aiemmin kuin Naahum. Kotoisin Galileasta. Jumala armahti, katui ja siirsi tuomiota 150 vuotta eteenpäin. Joona oli jo aiemmin kokenut saman tilanteen: Armollisuus ei johda pysyvään parannukseen. Armo tekee pahat entistäkin pahemmiksi. Näin kävi toteen se, minkä Herra, Israelin Jumala, oli puhunut Gat-Heferistä kotoisin olevan palvelijansa Joonan, Amittain pojan, suulla.” 2 Kun 14:23-25 

Joona aloitti profeetan toimintansa noin vuonna 793 eKr ja saarnasi Ninivessä vuonna 785 ekr. Hänen palvelutyönsä päättyi 753 eKr. Israelhan joutui Assyrian vallan alle vuonna 722 ekr, eli n 30 vuotta Joonan jälkeen. 


Vuonna 722 eKr Assyria valloitti Israelin ja vei 10 sukukuntaa pakkosiirtolaisuuteen Assyriaan. 


Juudan kuningas Hiskian aikana Assyrian kuningas Sanherib yritti valloittaa Jerusalemin 701 eKr


Sotaretken päätös ja Sanheribin kuolema

Niin Herran enkeli lähti yöllä liikkeelle ja löi assyrialaisten leirissä kuoliaaksi satakahdeksankymmentäviisituhatta miestä. Kun eloon jääneet heräsivät aamulla, kaikkialla lojui ruumiita. Silloin Sanherib, Assyrian kuningas, purki leirinsä ja lähti. Hän meni takaisin maahansa ja jäi Niniveen.

2 Kun 19: 35-36 ; 2.Aik. 32:20-21 ; Jes 37:36-37

Mutta enkeli surmasi 185.000 Assyrian sotilasta

Sanheribin häviö mainitaan myös Raamatun ulkopuolisissa historiankirjoituksessa. 


 Herra ojentaa kätensä pohjoista kohti ja hävittää Assyrian, hän tekee Niniven autioksi, kuivaksi kuin aavikko.  Eläimet asettuvat sinne suurin joukoin, villieläimet laumoittain. Siilit ja huuhkajat yöpyvät sortuneitten pylväitten seassa. Oudot äänet kuuluvat ikkuna-aukoista, kynnyksillä vallitsee hävitys, setrilaudoitus on revitty irti.

 Tämä oli iloinen kaupunki, joka eli turvassa ja sanoi itsekseen: "Minä, vain minä." Kuinka autioksi se onkaan tullut, eläinten lymypaikaksi! Ohikulkijat nostavat torjuen kätensä ja viheltävät kauhistuneina. 

Sefanja 2:13-15. Ei täsmentänyt ajankohtaa. 


Sefanja ja Naahum profetoivat Niiniven tuhon, se toteutuikin muutamassa vuodessa. Armonaika oli kulunut umpeen,  150 vuotta Joonan jälkeen. Naahum oli Niiniven tuhon silminnäkijä. Kun Jumalan viha nousee, sitä ei enää voi sammuttaa ja perua. 

Viimeinen jae: ”Tuhosi on peruuttamaton, vammasi parantumaton. Kun kansat kuulevat, kuinka sinun on käynyt, kaikki lyövät ilosta käsiään yhteen. Ketä ei olisi kohdannut sinun ainainen pahuutesi?” Naahum 3:19


Naahum (hepr. Lohdutus). Kapernaum = Naahumin kaupunki. Kotoisin siis pohjoisesta, eli Galileasta. Kuoli Niinivessä, hauta siellä edelleenkin. 

Koko Naahumin kirja on profetiaa Niinivelle. 


Niinive tuhottiin 612 eKr babylonialaisten toimesta. 


Kaivettiin esiin 1820 hiekasta. Sir Austen Henry Layard niminen englantilainen oli löytäjä. 

Valitettavasti vuodesta 2010 alkaen ISIL on tuhonnut Niniven kaupungin ennallistettuja raunioita. 


Opetus:

  • Jumalan antamat profetiat toteutuvat
  • Jumala on pitkämielinen armossa, armahtavainen, lykkää tuomiota
  • Jumala on historian jumala. Kaikki on Hänen kädessään.



No comments:

Post a Comment