Tuesday, March 5, 2024

Ilmestyskirjan 7 seurakuntaa: Efesos

Efeso oli Aasian provinssin pääkaupunki. Roomalaiskautena siellä oli n. 200 000 asukasta. Kaupungin henkinen keskus oli Artemis- eli Diana jumalattaren temppeli. Se oli yksi maailman seitsemästä ihmeestä. Tämä marmorista tehty temppeli oli 125m pitkä ja 60m leveä. Temppelin ja koko Efeson tunnus oli Mehiläinen. Kaupungissa oli suuri ulkoilmateatteri, johon mahtui 25.000 katsojaa. Pääkatu 600m pitkä marmorilla päällystetty Marmorikatu, joka alkoi teatterista ja kulki kaupungin läpi vilkkaaseen satamaan.

Kaupunki joutui Turkin haltuun 1300-luvulla. Nykyään Efeson rauniot on kaivettu esiin ja se on suosittu turistikohde. Siellä on mm. Johanneksen hauta ja neitsyt Marian kirkko. Perimätiedon mukaan apostoli Johannes ja Maria (Jeesuksen äiti) asuivat Efesoksessa vanhoilla päivillään. Johannes toimi seurakunnan johtajana noin v. 96 jKr. Noin seitsemän kilometrin päässä Efesoksesta sijaitsee kappeliksi muutettu kivitalo, joka on muodostunut pyhiinvaelluspaikaksi, koska sitä pidetään Neitsyt Marian viimeisenä asuinpaikkana. Efesossa toimivat Akylas ja Priskilla (Apt 18), sekä Timoteus. 

Efeson moraalinen tila oli huono, siellä palveltiin epäjumalia ja juopottelu oli yleistä. 

Efeso oli Paavalin tärkeä tukikohta ja hän asui sielä pitkään ja johti perustamaansa seurakuntaa. Paavali mm. opetti 2 vuotta Tyrannuksen koulussa. Apt 19 kertoo, miten Paavali joutui hopeaseppä Demetriuksen masinoivan mellakan kohteeksi. 

Seurakuntaa kannustetaan olemaan antamatta periksi. Sitä myös nuhdellaan, koska se on luopunut ensi ajan rakkaudesta. 

Efesos merkitsee "haluttava", "kaunis" ja "täydellinen". Sitä se hengellisesti olikin apostolien opetuksen jäljiltä. Efesos sai tunnustusta vaivannäöstä ja kärsivällisyytedä ja siitä ettei se sietänyt pahoja. Se oli joutunut kärsimään vainoa eikä ollut uupunut vaikka se oli elänyt monissa ahdistuksissa ja vainoissa. Efesos saa myös kiitosta siitä, että se vihasi "nikolaiittain" tekoja. 

Efesos oli poliittinen keskus.

Efesos saa etupäässä moitteita. Se oli rakkaudeton seurakunta

Kirkkohistoriallisesti Efesos kuvaa apostolisen alkuseurakunnan aikaa n. 30-100 jKr. 

Jeesus esittäytyy Efeson seurakunnalle Herrana ja ylimmäisenä Pappina. 

Kiitokset: Ahkera työ ja kestävyys

Nuhteet: Ensirakkauden hylkääminen




No comments:

Post a Comment