Thursday, March 14, 2024

Ilmestyskirjan 7 seurakuntaa: Smyrna

 Nykyinen Izmir, (4 milj asukasta). Vanhaa Smyrnan kaupunkia on hieman kaivettu esiin nykyisen Izmirin alta, sieltä on mm. paljastunut upea antiikin ajan 3 kerroksinen kauppakeskus. Smyrnan kaupunki oli kuuluisa kauneudestaan ja upeista rakennuksista, jotkut kuvaavat sitä jopa tuolloisen maailman kauneimpana kaupunkina. . Se oli kukoistava kauppakeskus. Se oli erityisesti mirha-kaupan keskus. Mirhan suurin ostaja oli Egypti, jossa mirhaa käytettiin kuolleiden balsamointiin. 

Jeesuskin lähestyy Smyrnaa elämän ja kuoleman näkökulmasta. 

Smyrna oli liike-elämän keskus. 

Smyrna tuhottiin vuonna 600 jKr ja uudelleen 545 eKr mutta Aleksanteri Suuri rakennutti sen uudelleen.  Se tuhoutui maanjäristyksessä 178 eKr, mutta rakennettiin uudelleen. Kaupunki oli tunnettu keisarinpalvonnasta. Siellä sijaitsi monien jumalien temppeleitä ja myös keisari Tiberiuksen temppeli. Kristityille Smyrna oli erityisen vaikea paikka asua ensimmäisellä vuosisadalla. 

Smyrnassa oli n. 200.000 asukasta, myös paljon juutalaisia. Smyrnaa ei mainita muualla UT:ssa. Perimätiedon mukaan Polykarpos oli 100-155 jKr seurakunnan johtaja. Polykarpos oli apostoli Johaneksen oppilas. Johannes oli opettanut häntä Efesossa. Hän kärsi marttyyrikuoleman roviolla Smyrnan stadionilla v. 155 jKr olleessaan 86-vuotias, sillä hän ei suostunut palvomaan keisaria.  

Hänen ainoa säilynyt kirjoituksensa on Polykarpoksen kirje filippiläisille. Sen lisäksi apostolisten isien kirjoitusten joukkoon luetaan hänen kuolemastaan kertova Polykarpoksen marttyyrikuolema. Se on varhaisin aidoksi todettu Raamatun ulkopuolinen kuvaus kristillisestä marttyyrikuolemasta, ja yksi harvoista aidoista vastaavanlaisista kirjoituksista todellisten vainojen ajalta. Tuossa kirjoituksessa kuvataan, miten kuulustelussa käskynhaltija yrittää suostutella Polykarpoksen uhraamaan keisarille ja herjaamaan Kristusta, ja uhkaa häntä villipedoilla. Polykarpos kuitenkin tunnustaa olevansa kristitty, ja vastaa käskynhaltijalle: ”Meidän on mahdotonta muuttua paremmasta huonommaksi, mutta on oikein muuttua julmasta oikeudenmukaiseksi”. Hän myös sanoo: "86 vuotta olen palvellut Kristusta. Hän ei ole tehnyt minulle mitään väärää. Miten voisin pilkata Kuningastani, joka on minut pelastanut."Polykarpos tuomitaan kuolemaan roviolla. Ihmeen kautta tuli ei kuitenkaan kykene vahingoittamaan häntä. Lopulta pyöveli pistää hänet kuoliaaksi tikarilla. Tämän jälkeen hänen ruumiinsa poltetaan.

Smyrna on ainoa 7 seurakunnasta, jossa kristinusko on ollut läsnä kaupungissa keskeytyksettä 2000 vuotta. Siellä on edelleen kristillinen seurakunta. Ilmestyskirjan kirjoitushetkellä Smyrnan seurakunnan tilanne vaikutti kaikkein synkimmältä ja haastavimmalta. Seurakuntaa vainottiin ankarasti. Kuitenkin seurakunta kukoisti ja vahvistui vainojen ja ahdistusten keskellä. 

Smyrnalle ei anneta ollenkaan nuhteita, vain kiitosta. Rohkaistaan kestämään vainojen keskellä. 

Osa juutalaisista panetteli uskovia. Juutalaiset oli vapautettu keisarin palvonnasta. Juutalaiset yrittivät erottaa kristityt synagoogasta. 

10 päivää kuvaa 10 kristittyjen erityista vainojen aikaa vuosina 62-312 jKr. Vainot loppuivat vasta keisari Konstatinus Suuren aikana 312 jKr.  Myös Danielia koeteltiin 10 päivää (Dan 1:12).

Jeesus mainitsee 4 tapaa, jolla kristittyjä koetellaan:

  1. Koetuksia on tulossa
  2. Köyhyyttä
  3. Pilkkaamista
  4. Kuolema, jotku joutuvat kokemaan marttyyrikuoleman

 Jeesus antaa meille ohjeen: "Älä pelkää"! Tämä on useimmiten Raamatussa esiintyvä käsky. 

Jeesus ei lupaa että elämä on aina helppoa. Päinvastoin, vaikeita aikeita tulee vastaan varmasti. Mutta Hän lupaa olla kanssasi vaikeuksien keskellä. Jeesus käskee olemaan pelkäämättä. Sitten Jeesus lupaa palkinnon, elämän kruunu odottaa meitä. Antiikin urheilukisoissa voittaja sai laakeriseppeleen, kruunun. Seppeleen lisäksi voittaja sai elinikäisen vapautuksen veroista, kaikki velat mitätöitiin, ja voittaja kutsuttiin aterialle hallitsijan pöytään. Voittajan nimi kaiverrettiin kiveen. 

Niin meidätkin kun voitamme iankaikkisen elämän! Velkamme on pyyhitty pois, meidät on vapautettu synnistä ja tuomiosta. Meidät kutsutaan Jeesus Kuninkaan aterialle. Nimemme on kirjoitettu taivaalliseen elämän kirjaan. 









No comments:

Post a Comment