Monday, March 25, 2024

Ilmestyskirjan 7 seurakuntaa: Tyatira

Ilm 2:18-29

Varo harhaopettajia ja harhaoppeja! Varo seksuaalista moraalittomuutta ja haureutta!

Pisin kirje. Vaikka kaupunki oli pienin ja vähäpätöisin. 

Seurakunta, joka tunnetaan rakkaudesta, uskosta, palvelumielestä ja kestävyydestä, ja joka on viime aikoina tehnyt enemmänkin kuin alussa; mutta joka suvaitsi valeopettaja Isebeliä. ”Pitäkää kiinni siitä mitä teillä on, kunnes minä tulen. Sille, joka voittaa, sille, joka loppuun asti noudattaa minun tahtoani, minä annan vallan hallita kansoja

Pronssiteollisuutta. Tunnettu ammattikuntien kaupunkina. Paljon käsityöläisiä ja kiltoja. Purppuranmyyjä Lyydian kotikaupunki. Apt 16 . Ensimmäinen kristitty Euroopan mantereella. 

Apollon temppeli. Kaupunki on nykyään Akhisar

saatanan syvyydet viittaa okkultismiin. Kristinuskossa armo ja evankeliumi kuuluu kaikille, se ei ole salaisuus. 

Kointähti = Venus

Kiitokset: Rakkaus, uskollisuus, palveleminen ja kestävyys

Nuhteet: Haureuden sietäminen. Isebel (1Kun 19), nimi luultavasti symbolinen.

Ohje : Parannuksen tekeminen

Paavin kirkko 590-1517 . Rooman paavinvallan pimein aikakausi.

Luonne: Välinpitämätön

Harhaoppi

Aamutähti, valta, voima, kirkkaus

Sanoma nyt: väärät profeetat levittävät kultteja,

okkultismia ja väärää opetusta

Kaupunki: pieni, mitätön kaupunki, sotilasvaruskunta

purppurakankaan markkina, kauppiaskilta, purppurakauppias Lyydia, Tertullianus

Ihannesrk: pitää totuudesta kiinni hinnalla millä hyvänsä

Anna Jumalan Sanan muuttaa sinua!

Kuka on elämäsi Jumala? 

Paljon hyviä tekoja, mutta kyse on myös siitä miten uskotte. Uskosi muuttaa myös käyttäytymistäsi. Huono opetus johtaa huonoon käytökseen. 

Kristityt eivät menettäneet henkeään vaan elinkeinonsa ja tulonsa. Heitä ei vainottu, mutta Isebel houkutteli kristittyjä tekemään kompromisseja. Osallistumaan pakanallisiin menoihin ja juhliin joihin osallistuminen oli työuran ja työpaikan säilymisen kannalta tärkeää. 

Synnillä on hintansa. 

Muistuttaa paljon Pergamoa. Ero: Pergamon oli suuri, koulutuksen, lääketieteen ja hallinnon keskus. Tyatira oli pieni kaupunki, työläisten ja käsityöläisten liike-elämän kaupunki. Pergamon srk oli ottanut jo ensimmäiset askeleet luopumukseen ja kompromisseihin maailman kanssa, mutta Tyatiran srk oli jo hyvin syvällä korruptoituneessa uskonnossa, haureudessa ja epäjumalien palvonnassa. Pergamossa suurin synti oli epäjumalien palvonta, Tyatirassa suurin synti oli seksuaalinen haureus. 

Pergamossa houkutus syntiin tuli väärästä teologiasta ja tieteestä, Tyatirassa business määräsi uskosta, eli houkutus oli taloudellinen. Tiede ja business ovat molemmat hyviä siunauksia, mutta väärissä käsissä ja korruptoituneina voivat olla johtamassa luopumukseen ja syntiin. Sekä tiede että business voivat olla epäjumalia. 



No comments:

Post a Comment