Saturday, March 16, 2024

Ilmestyskirjan 7 seurakuntaa: Pergamon

Ongelma ei ollut se että uskovat elivät Pergamonissa vaan se että Pergamon eli uskovissa. Älä anna maailman arvojen ja kulttuurin viedä sinua moraalittomuuteen, syntiin tai jumalattomuuteen. Älä tee kompromisseja uskosi kanssa!

Pergamon seurakuntaa kiitetään Jeesuksen nimestä kiinni pitämisestä, mutta nuhdellaan väärän opin sietämisestä. kehotetaan tekemään parannus. 

Ihanneseurakunta on maailmasta erottautunut ja kurinalainen seurakunta. Maailman arvot eivät saisi pilata meidän uskoamme, meidän tulee erottautua "maailmasta", kristilliset moraalinormit säilytettävä. Pergamo merkitsee "mennä avioliittoon toiselle puolelle", pera (toisella puolella), gamos (avioliitto)

2:12-17

Kirkkohistoriallisesti valtiokirkon vuodet 313-590

Pergamon seurakunta saa kiitosta Jeesuksen nimestä kiinni pitämisestä. 

Pergamo sijaitsee sisämaassa, n. 40 km rannikolta. Se oli tunnettu kirjoistaan ja varsinkin nahasta valmistetusta pergamentista. Nimensä kaupunki sai pergamentistä. Egypti kielti papyruksen viennin. Siksi kehitetiiin pergamentti. Se oli kestävämpää ja sille voi kirjoittaa molemmille puolille. 

Uskonnollinen keskus, keisarinpalvonnan keskus. 

Pergamon sijaitsi korkealla kukkulalla, josta näkyi ympäristön tasangoille. Nykyään sen rauniot on kaivettu hienosti esille ja se onkin Rooman imperiumin eniten tutkittuja arkeologisia kohteita. Pergamonissa oli valtava teatteri, istumapaikat 20.000 katsojalle. 200.000 niteen kirjasto, kilpaili Alexandrian kirjaston kanssa.  

Kaksiteräinen terävä miekka. Keisari voi tappaa miekalla, mutta lopulta miekka on Jeesuksella. 

Saatanan valtaistuin. Viittaa moniin epäjumalien temppeleihin, merkittävin palvonnan kohde oli lääketieteen jumala Asklepios, jota esitti vertauskuvallisesti käärme. Pergamoniin oli keskittynyt 4 pakanakulttia. Siellä sijaitsi suuri Zeuksen alttari ja siellä palvottiin Zeusta, Dionysiosta, Asklepiosta ja Athenea. Siksi sitä kutsuttiin kaupungiksi jossa oli saatanan valtaistuin.

mutta eritoten keisarin palvontaan jonka keskus Pargamon oli.

Bileamin oppi. Viittaa 4 Moos 24, Bileam houkutteli Israelin kansan palvelemaan epäjumalia. 

Nikolaiittojen oppi. Gnostilainen lahko, joka opetti valheellista armoa ja vapautta tehdä syntiä ja palvoa epäjumalia. Kirkkoisä Ignatius on kirjoitanut: " karttakaa myös nikolaiittoja, jotka rakastavat nautintoja ja antautuvat parjaavaan puheeseen". Kirkkoisä Irenaeus: "Nikolaiitat ovat sen Nikolauksen seuraajia, joka oli yksi 7 diakonista, jotka apostolit asettivat. He johtavat ihmisiä elämään hillittömän armon mukaan. Tämän opin luonne on osoitettu jo ilmestyskirjassa välinpitämättömyytenä aviorikosten ja epäjumalille uhratun lihan syöntiin". 

Pergamon oli maailmallinen seurakunta. Moraalisesti löysä. Tämän jumalattoman maailman arvot eivät saisi pilata meidän uskoamme, meidän tulisi erottautua "maailmasta", kristilliset moraalinormit säilytettävä

Salattua mannaa. Pyhä Henki avaa meille Jumalan Sanan ihmeitä ja salaisuuksia. Jeesus on elämän leipä. 

Valkoinen kivi

Pergamon alueella on paljon valkoisia kiviä

  • kun sai illalliskutsun, sai valkoisen kiven johon oma nimi oli kirjoitettu
  • kreikkalaisissa urheilukilpailuissa voittajalle annettiin valkoinen kivi
  • 5. Moos. 27:1-8. Valkoisiin (kalkittuihin) kiviin tuli kirjoittaa Jumalan Laki.
  • Oikeudenkäynnissä tuomari antoi syytetylle joko mustan tai valkoisen kiven. Valkoinen kivi tarkoitti syyttömäksi julistamista. 

Sovelluksia:

  • Muokkaako minua enemmän aikani kulttuurini vai Jeesus?
  • Teologiani ohjaa käytöstäni. Ajatukseni ohjaavat käytöstäni. Ole varovainen mitä katsot, luet, minkä parissa käytät aikaasi. 
  • Mahdollisuus tehdä parannus on Jumalan lahja. Mahdollisuus parannukseen on Jumalan lahja. 








No comments:

Post a Comment